dimarts, 10 de novembre de 2009

PROJECTE DEL SOM ( El Solsonès Obert al Món )OBERT A NICARAGUA


Durant el 2008 el SOM va iniciar un projecte a Nicaragua juntament amb una Associació local (Asociación Dariana) que s’encarrega d’organitzar-lo i supervisar-lo.
El projecte va ser anomenat: Proyecto de habilitación técnica y formación psicosocial de mujeres en situación de riesgo del Municipio de Santa Rosa del Peñón.
Aquest projecte consisteix en portar a terme cursos de formació professional de costura per a dones en situació de risc, les quals seran ateses durant tres anys de manera que, una vegada organitzades en cooperatives, puguin intentar la seva inserció en el mercat laboral. Les beneficiaries pertanyen al sector més pobre del municipi de Santa Rosa, procedents en un 100% de les Zones Rurals amb alt nivell de vulnerabilitat.
La particularitat del projecte resideix en que s’actua sobre la dona en una societat on aquesta està molt desfavorida producte de patrons culturals masclistes. Així, a més de permetre a aquestes joves l’oportunitat de desenvolupar el seu potencial humà, es crea la possibilitat d’augmentar els ingressos familiars.
En el concert solidari que es va dur a terme durant la Festa Major 2008 es van recaptar diners per a aquest projecte i cal dir que la participació va ser molt bona.
A finals de novembre van rebre l’aportació econòmica provinent de Solsona i al mes de gener del 2009 es van començar les classes.
Segons el primer informe que vam rebre al març, de moment és tot un èxit. Tot i la distància que han de recórrer algunes noies per assistir a les classes, moltes d’elles més de tres hores, tenen moltes ganes d’aprendre i de formar-se.
Al mes de juliol ja havien començat a vendre peces a preu de cost i a comprar més roba amb els beneficis. Comencen a tenir encàrrecs i fins i tot s’ha plantejat la possibilitat de que es facin càrrec dels uniformes escolars.
A finals d’any acabarà la primera promoció i a principis del 2010 s’iniciarà la formació amb noves alumnes.
Vist l’èxit del projecte, l’ONG de la Seu d’Urgell “La Seu Solidària”, ciutat agermanada amb Santa Rosa del Peñón, s’ha plantejat contribuir-hi.
Aquest juliol 2 voluntaris d’aquesta ONG van visitar Santa Rosa i van ser ells que, vist la bona impressió que havien tingut del taller de formació, en van informar a l’ONG de la Seu i també al SOM , perquè continuem creient que la nostra feina no és en va.