dijous, 17 de desembre de 2009

El comerç just arriba de la mà d'un històric establiment solsoní

Façana de l'establiment"Ens ha sorprés la molta informació que té la gent sobre el comerç just"

Teresa Corominas, de Ca la Carme Gras
Des de fa poques setmanes, a la Botiga de Ca la Carme Gras, un històric establiment solsoní fundat el 1924, es poden adquirir productes de Comerç Just, una iniciativa que neix arran de la proposta de l'ong solsonina Solsonès Obert Al Món.

-Com va nèixer la idea de comercialitzar aquest tipus de productes a la vostra botiga?
Va sorgir arran de la Fira de Sant Isidre de fa 2 anys, que en vam començar a parlar a la gent del SOM, que ja venien d'aquests productes al seu estand, i van començar a proposar a establiments de Solsona la possibilitat d'oferir productes de Comerç Just en els seus aparadors.
-I com us va semblar la proposta?
A nosaltres ja ens agradava d'entrada la idea, i són uns productes que ja toquem: cafès, pastes, xocolata, etc...A partir d'aquí ens vam començar a assessorar. Vam dirigir-nos a una distribuidora que es diu Alternativa 3, que està a Terrassa, que són una gent molt propera i sèria, i també vam anar a Tàrrega, on ja hi ha molts comerços que ofereixen aquests productes. Vam demanar com funcionava i ens van explicar que força bé, que hi ha demanda. I tot això ens va engresca a tirar endavant la proposta.
-De moment només oferiu uns determinats productes d'alimentació?
És cert que hi ha una oferta molt variada, però nosaltres ens hem decantat per l'alimentació, per que és el que toquem. De comerç just, hi ha molts productes, com regals, licors, roba, etc. Hi ha molta varietat i qualitat. A més, hi hem disposat d'un aparador propi per aquests productes. De moment hem començat amb un catàleg molt reduit i concret, i ja s'anirà veient segons l'acceptació
-Quina acceptació ha tingut entre els vostres clients?
Ens ha sorprés la molt bona rebuda que hi ha hagut, i sobretot, que ve gent molt assabentada dels productes de comerç just, i que els coneix molt bé, més que nosaltres mateixos fins i tot. N'hi ha que ens diuen que tal o qual xocolata és molt bona, etc. De fet, ara, la pasta està tenint molt d'èxit. A més, tenim un catàleg i si la gent ens demana alguna cosa diferent de la que tenim a l'aparador li podem mirar i fer-li arribar. Estem oberts al que la gent ens demani.
-Quins arguments podriem donar a la gent per que s'interessi pels productes de comerç just?
Doncs, que malgrat provinguin de paisos del tercer món, són de primera qualitat, amb la garantia que no s'han obtingut mitjançant l'explotació infantil o condicions injustes de treball, i els beneficis de la venda d'aquest producte van a parar directament a cooperatives que ajuden aquests paisos.