dimecres, 18 de febrer de 2009

Els drets dels infants II

Els Drets dels infants a Amèrica Llatina

A l’anterior escrit vàrem parlar dels Drets del Infants en general i de quina era la situació actual al Món. Avui parlarem de la situació dels Drets a Amèrica Llatina.

Farem referència a algunes dades extretes de l´UNICEF.

- Supervivència

Més d’un terç de la població són menors de 18 anys i un 10 % són menors de 5 anys, o sigui que hi ha força població jove.

La taxa de mortalitat perinatal és de 15 per 1000 La de mortalitat infantil de menys d’un any és de 22 per 1000 i la de menors de 5 anys és de 27 per 1000. La taxa de mortalitat de les mares als parts és de 130 per cada 100.000. Totes aquestes taxes són força més altes que les dels països industrialitzats, que són de 4, 5 i 6 per mil i 8 per 1000.000, respectivament.

Salut i nutrició

Hi ha un percentatge del 9% d’infants nascuts amb baix pes i un 7% de menors de 5 anys desnodrits.

Encara és baix el percentatge de població que utilitza fonts millorades d’aigua, especialment a les zones rurals, 73%, i també és baix el % de la població que utilitza fonts adequades de sanejament, 77%. : El 100% de les fonts dels països industrialitzats compleixen les normatives de sanejament.

El 96% dels infants d’un any han rebut les vacunes necessàries.

Educació

Assisteixen a l’escola primària el 90% dels nens i el 91%de les nenes, però sols el 85% la finalitzen. No hi ha dades de l’escola secundària. La taxa d’alfabetització dels adults és del 90%.

Veiem que es dóna paritat de gènere en l’educació però que encara no estan escolaritzats tots els infants ni alfabetitzats tots els adults.
Protecció de la infància

. No tots els infants són inscrits al registre civil i a les zones rurals el percentatge és del 83%.

Es donen diversos casos de matrimonis infantils, 31 % a les zones rurals i 24 % a les urbanes.

El 12% dels nens i el 10% de les nenes treballen.

Evidentment no tots els països d’Amèrica Llatina estan en la mateixa situació i val a dir que la majoria han millorat les condicions aquests darrers anys.

El SOM recolzem projectes de desenvolupament i cooperació a diversos països llatinoamericans: Nicaragua , Perú, Mèxic, El Salvador. El dijous 25 d’abril farem una taula rodona en què els mateixos cooperants ens presentaran les seves experiències en aquests països. Hi sereu benvinguts.


SOM, Solsonès Obert al Món